Flori de toamna

Cand

17 noiembrie 2024    
10:00 - 15:45

Unde

Iasi
-, Iasi
Map Unavailable

Flori de toamna

Expoziţia “Flori de toamnă”, 26 octombrie – 17 noiembrie 2024, Grădina Botanică Iaşi
Gradina Botanică din Iași organizează în perioada 26 octombrie – 17 noiembrie 2024, cea de-a 48-a ediție a Expoziției „Flori de Toamnă”

Deschiderea expoziției va avea loc sâmbătă, 26 octombrie 2023, la ora 10.00, prilej cu care, vor sustine un moment artistic muzical tinere talente de la Colegiul National de Arta „Octav Bancila” Iasi: Alexia SAHAIDAC (soprana), coordonator Profesor Veaceslav BÎNZARI, Iarina LEAHU (mezzo-soprana), coordonator Profesor Diana NEACSU si CVARTETULUI STRADIVARI, cu urmatoarea componenta: Bogdan LAZAR – vioara I, Ana Ioana PARASCHIV – vioara a II-a, Alin Andrei STIRBU – viola, Ioana BOANCA – violoncel, coordonator Profesor Virgil POPA, Dirijor al Orchestrei de Tineret a Iasului.

Cu ocazia acestei editii, sub genericul Alegorii vegetale, vizitatorii sunt invitati la meditatie si revelatie în spatiile exterioare si în complexul de sere unde se gasesc expuse standuri cu crizanteme sau cu esantioane de fructe si seminte, care provin din colectiile stiintifice ale Gradinii Botanice.

Alegoriile cu flori, fructe si seminte sunt exprimate cu multa imaginatie în diverse simboluri de catre personalul Gradinii Botanice, în care se pot regasi legaturile incontestabile dintre om si natura. Plantele au retinut dintotdeauna atentia popoarelor lumii, de aceea se regasesc în diverse interpretari, în ritualuri si traditii populare, în mituri si legende, fiind considerate o inepuizabila sursa de inspiratie pentru toate genurile de arta si creatiile literare. Anumite specii vegetale sunt asociate unor momente esentiale din ciclul vietii omului sau unor tipuri de personalitati umane, care sunt asociate caracteristicilor acestora.

Culorile vibrante, parfumul discret, efemeritatea florilor sunt aspecte care reflecta frumusetea si fragilitatea vietii. Diversitatea formelor si desenelor care se regasesc pe seminte sunt asociate cu perpetua schimbare si incredibila putere de transformare a acestora, de a crea noi indivizi, pentru perpetuarea speciilor vegetale. De aceea samânta este venerata, se regaseste în diverse forme de exprimare artistica, reprezentând o sursa de inspiratie în parabole si fabule sau poate fi moneda de schimb sau model pentru aplicatii în biotehnologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *